• Home
  • Nieuws
  • Afobaka Dam Safety Presentation in DNA Staatsolie; regering en DNA praten verder in Paramaribo

Afobaka Dam Safety Presentation in DNA; Staatsolie regering en DNA praten verder in Paramaribo

Afobaka Dam Safety Presentation in DNA Staatsolie; regering en DNA praten verder in Paramaribo

Na een oriëntatiebezoek te hebben gebracht aan de Brokopondo Krachtcentrale op vrijdag 22 april 2022 heeft de leiding van het parlement, het staatsbedrijf Staatsolie en de regering uitgenodigd naar het parlement, om zo verder te discussiëren over de laatste ontwikkelingen rond de wateroverlast in verschillende delen van Suriname, in het bijzonder Brokopondo. De bewoners van dit district kampen met wateroverlast als gevolg van het overvolle stuwmeer. Tijdens het onderhoud heeft de directeur van Staatsolie, Annand Jagesar een uiteenzetting gegeven van de situatie en is verder ingegaan op vragen gesteld door het college. Volgens Jagesar is er voldoende capaciteit in huis om het probleem op te lossen.

Verder heeft kolonel Jerry Slijngard van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) een presentatie gegeven over de getroffen gebieden en de huishoudens waarbij er is ingezoomd op Brokopondo. Dit omdat deze kwestie in het parlement is besproken. De vergadering die om 10 uur in de ochtend is aangevangen is rond 13.00 uur geschorst, omdat de regering het parlement ruimte heeft gevraagd om de vragen te bestuderen. Na ruim twee uren schorsing is de vergadering rond 15.00uur voortgezet. De tweede openbare vergadering die voor 16.00uur was uitgeschreven is vanwege de ernst van de zaak verdaagd naar morgen, vrijdag 29 april 2022.

Eerder deze week heeft de regering samen met verschillende actoren de situatie rond de dam opnieuw besproken.  “Voor de monitoring en huisvesting is er een structurele aanpak nodig”, zegt Albert Ramdien, Minister van Buitenlandse Zaken, International Business en internationale samenwerking Suriname (BiBiS). De aandacht is gericht op een korte termijn oplossing.

Technisch onderzoek

In een uitgebreide presentatie heeft een vertegenwoordiger van het Staatsbedrijf de actuele situatie duidelijk gemaakt aan de leden van het parlement. In een overzicht is het Lake management uitgebeeld. Dit betekent dat ervoor gezorgd moet worden dat de werkhoogte niet wordt overschreden. Met verschillende instrumenten wordt er gemeten wat de stand van de dam is op elk moment. Hieraan is ook wel een wetinspectie uitgevoerd. Volledige rapportages worden genomen van alle waarnemingen. Eerder dit jaar zijn er inspecties gedaan, die geen ongeregeldheden hebben getoond, presenteert het staatsbedrijf in het parlement.

Binnen de getroffen gebieden zijn er communicatielijnen uitgezet, om zaken en behoeften van de gemeenschap te vernemen. Met ondersteuning van het NCCR zijn onder andere voedselpakketten, water en zand verstrekt aan de getroffen huishoudens. Ook met de medische zending (MZ), de Regionale Gezondheidsdienst Suriname (RGD), het rampen comité, schoolhoofden en het traditioneel gezag is er momenteel contact gelegd, om zo een beter overzicht te krijgen van de situatie rond de dam. Het gaat om bijkans 318 kostgronden en 222 huishouden die onder zijn gelopen. Staatsolie heeft vanwege haar maatschappelijke verantwoordelijkheid alle ondersteuning toegezegd aan de getroffenen.

Afronding

Naast de BiBiS minister Albert Ramdien, hebben de minister van Regionale Ontwikkeling en Sport, Gracia Emanuel, de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo, de minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu, Silvano Tjong-Ahin, minister van Defensie, Krishna Mathoera en de minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, Steven Mac Andrew ook deelgenomen aan de vergadering. De presentatie is afgesloten met een debat, waarbij de DNA-leden vragen hebben gesteld en aandachtspunten hebben aangekaart.

<< Terug naar berichten