back menu

Volksgezondheid presenteert plan van aanpak coronavirus in parlement

27-02-2020

Het ministerie van Volksgezondheid heeft op donderdag 27 februari 2020 een presentatie gehouden in het parlement over het coronavirus. In medische termen wordt dit virus getypeerd onder de naam; “COVID 19”. In een standaard Operating Procedure (SOP) is het plan dat Suriname zal uitvoeren als het virus het land zou moeten bereiken, gepresenteerd. De waarnemend directeur van het ministerie drs. Cleopatra Jessurun heeft in een inleiding aangegeven wat is opgenomen in het plan.

In het plan van aanpak zijn de volgende stappen opgenomen:

  1. Definities
  2. Port entree screening en scenario
  3. Detectie van cases en Communicatie
  4. Richtlijnen voor de poortartsen (huisartsen en SEH met betrekking tot detectie en handling case
  5. Externe partners (waaronder afgevaardigden van ministeries en NCCR) geleid door richtlijnen WHO/ PAHO en CARPHA
  6. Infectie preventie met betrekking tot case handling
  7. Transport van cases
  8. Diagnostiek en sample handling
  9. Quarantaine: zelf quarantaine en overheidsquarantaine
  10. Bewaking en beveiliging
  11. Isolatie en clinical management: richtlijnen voor specialisten met betrekking tot behandeling van ziekenhuis cases

In december 2019 is de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gealarmeerd dat in Wuhan, China het coronavirus is uitgebroken. Het virus komt al in 37 landen voor. In Suriname zijn er geen meldingen van besmetting gemeld bij het ministerie. Volgens onderzoek is de vitality rate van het COVID 19 virus 2 procent. Dat betekent dat van de 100 personen slechts maar 2 personen kunnen overlijden aan het virus.

Een interministeriële commissie bestaande uit de National Public Health Response team, de ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie, Justitie en Politie, Regionale Ontwikkeling, Financiën, Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en externe partners zoals: PAHO, NCCR, RGD, Medische Zending en de ziekenhuizen, hebben nauw samengewerkt bij het ontwikkelen van de SOP. Dit om stapsgewijs het proces vast te leggen voor directe betrokkenen en belanghebbenden waarbij verschillende scenario’s zijn uitgewerkt voor de detectie van mogelijke gevallen. De voorzitter van de commissie Volksgezondheid, het lid Jennifer Vreedzaam, heeft aangegeven dat de informatie die verkregen is door het ministerie verder zal worden besproken met de commissie. De commissie bestaat naast het lid Vreedzaam uit de leden: Diana Pokie, Guilliano Snip, drs. Djoties Jaggernath, Silvana Afonsoewa, drs. Dew Sharman en drs. Celsius Waterberg.

Meer nieuws